هیدرولیزات آنزیماتیک شیر
شیر ترکیب غذایی باکه از بدو تولد انسان مورد استفاده قرار گرفته و حاوی تمام ترکیبات ضروری جهت رشد و افزایش فعالیت های متابولیکی سلول های بدن می باشد .تاثیرات مفید مصرف شیر در لطافت پوست نیز از دیرباز برای عامه مردم شناخته شده است .استحمام کلئوپاترا، ملکه مصر باستان ، در شیر گویای این مدعاست .
اگر چه مواد متشکله شیر نسبت به نژاد دام و دوره شیردهی متغیر است ،اما میانگین متوسط این مواد شامل ۷۸ درصد آب ،۳/۴درصد پروتئین ،۴/۸درصد قند ، ۰/۸درصد املاح و میزان قابل توجهی ویتامین (A1,B1,B2,C,D)، سیتوکین ها و ماکرومولکول های تقویتی دیگر می باشد .
وجود پروتئین های نامحلول (کازئین،آلبومین، گلبولین و لیپوپروتئین) و چربی های کمپلکس ، مصرف مستقیم شیر را به عنوان یک افزودنی تقویتی موثر در فرآورده های آرایشی و بهداشتی غیر ممکن نموده است . حال آنکه هیدرولیزات انزیماتیک شیر ، که در یک پروسه ملایم و کنترل شده خط تولید تهیه گردیده است ،نه تنها کلیه مواد موثر خود را کاملا حفظ می نماید ، بلکه پروتئین های آن نیز به الیکوپپتیدهای کوچک و اسید های آمینه آزاد شکسته می گردند . جذب مستقیم این کمپلکس در سطح مولکولی تاثیر تقویتی ، حفاظتی و ترمیمی فوق العاده ای بر بافت پوست و ساختار طبیعی مو به جا خواهد گذاشت . به علاوه ، هیدرولیزات شیر در ارتقاء کیفیت سیستم فیزیکو-شیمیایی فرآورده های آرایشی و بهداشتی نظیر کاهش اثرات خشن سورفکتانت ها نیز بسیار موثر است .
۱- مکانیسم اثر تقویتی در پوست :
“لاکتوز”به طور طبیعی ، بافت پوست در اثر افزایش سن شخص به تدریج خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده ، وارفته و چروک میگردد. در سطح مولکولی ، این تغییرات در اثر کاهش فعالیت فیزیولوژیکی سلول های فیبروبلاست بافت پیوندی پوست، به ویژه کاهش سنتز رشته های کلاژن و الاستین صورت پذیرفته و منومر های سنتز شده جدید نیز قادر به ترمیم ماکرومولکول های صدمه دیده نمی باشند . در نتیجه خاصیت ارتجاعی پوست با گذشت زمان کاهش یافته و عمق چروک نیز به تدریج افزایش می یابد.
“لاکتولیز” کمپلکسی است بسیار مغذی، محتوی پیش نیاز های مولکولی سنتز پروتئین(اسید های آمینه کمپلکس) قند ، املاح ، ویتامین ها و فاکتور های تقویت کننده فعالیت های متابولیک و رشد سلولی ، نظیر سیتوکین ها به ویژه TFGB(فاکتور محرک رشد )که عامل بسیار موثری در افزایش فعالیت فیزیولوژیکی سلول ها ،خصوصا سنتز کلاژن و فیبرونکتین می باشد .بنابراین مصرف این کمپلکس در فرآورده های آرایشی و بهداشتی کلیه فعالیت های متابولیکی و تولید انرژی فیبروپلاست های پوست را در مدت زمان کوتاهی تقویت می نماید . این امر سبب می گردد تا ماتریکس بشره پوست استحکام خود را حفظ نموده ، خاصیت ارتجاعی آن نیز افزایش یابد . در نتیجه مصرف لاکتولیز منجر به کاهش عمق چروک ، شفافیت ، ضخامت و شادابی بافت پویت می گردد.
عدم تعادل در فعالیت های بیولوژیکی سلولها و افزایش سنتز ملانین، اغلب با هیپرپیگمانتاسیون پوستی همراه است ، که معمولا “درماتولوژیست ها برای درمان داروهای شیمیائی ممانعت کننده از فعالیت تیروسیتاز را تجویز می نمایند . حا آنکه تقویتی موجود در هیدرولیرات شیر بدون تاثیر در فعالیت این آنزیم ، سنتز بی رویه ملانین را کنترل و لکه های تیره را از بین برده ، رنگ پوست را شفاف و به حالت طبیعی خود باز می گرداند. گروهی از متخصصین پوست با استفاده از فرمولاسیونی محتوی
۷-۵٪ لاکتولیز توانسته اند این ضایعه پوستی را در مدت زمان بسیار کوتاه در داوطلبان فیلیپینی به خوبی درمان نمایند. بنابراین لاکتولیز نه تنهت سلول های پوستی را علیه استرس ها و صدمات وارده محیطی ترمیم می نماید ، بلکه در یکنواختی رنگ و شادابی پوست نیز به طور معجزه آسایی موثر است .
۲- تاثیرات حفاظتی و ترمیمی در ساختار شیمیائی مو :
در ساختمان شیمیائی پروتئین های شیر قریب ۲۵ اسید آمینه مختلف وجود دارد . که در بین آنها میزان قابل توجهی اسید های آمینه قطبی نظیر لیزین ، اسید آسپارتیک و اسید گلوتامیک مشاهده می گردد. وجود این اسید های آمینه آزاد در هیدرولیزات شیر اثر ترمیمی بسیتر موثری در کراتین مو به جای می گذارند. این اثر ترمیمی در اثر واکنش ترکیبی شدید غیر قابل برگشت بین عامل عامل هیدروکسیل آنها -(COO)با عامل آمین -(NH3)آزاددر کراتین صدمه دیده مو صورت می پذیرد .
دوز مصرفی:
• شامپوهای کلاسیک ٪۲-۳ ، شامپوهای برگزیده و داروئی ٪۵-۳
•کرم های کلاسیک ٪۵-۳ و کرم های داروئی، تقویتی ، ضد چروک ، لک بر، دور چشم و شفاف کننده ترمیمی ٪۱۵-۵