“ژلیتون” نام تجاری هیدرولیزات کلاژن

“ژلیتون” نام تجاری هیدرولیزات کلاژن که در یک فرایند ملایم خط تولید تهیه و استاندارد گردیده است . ژلیتون به تغییرات PH، دما ( ۱۰۰c>)، الکل و سورفاکتانت ها مقاوم بوده و به راحتی میتوان آن را به عنوان یک افزودنی تقویتی بیولوژیک در فاز مایع کلیه فرمولاسیون های مدرن و کلاسیک محصولات آرایشی و بهداشتی به کار برد. کلاژن عمده ترین پروتئین در بافت های پیوندی است که حدود ۳۰ درصد از کل پروتئین های بدن پستانداران تشکیل میدهد و در تاندون، غضروف ، استخوان و پوست به وفور یافت می شود . کلاژن توسط فیبروپلاست های پوستی سنتز گردیده و پوست را در مقابل شرایط نامساعد محیطی حفظ می نماید . به علاوه کلاژن نه تنها سبب استحکام بشره پوست میگردد بلکه به عنوان یک عامل نگهدارنده رطوبت (NMF)نرمی، شادابی و شفافیت پوست را تضمین می نماید . افزایش تدریجی سن بالانس نگهداری شکل فضایی زنجیره های پپتیدی رشته های کلاژن و حتی الاستین بشره پوست را بر هم می زند . نتیجتا اتصالات متقاطق اسیدهای آمینه در زنجیره ها افزایش می یابد . این پدیده طبیعی منجر به کاهش خاصیت ارتجاعی فیبریل های پروتئین کلاژن می گردد و پوست به تدریج وارفته ، عمق چروک افزایش یافته و خاصیت نگهداری رطوبت آن نیز کاهش می یابد . در این رابطه به منظور کاهش ضایعات طبیعی و ابقاء طراوت و شادابی پوست و مو ، کلاژن تام تیمار نگردیده از سالهای پیش یکی از اجزای الزامی در فرمولاسیون های آرایشی و بهداشتی مختلف به طور کرم های تقویتی و آرایشی ، رنگ مو ، حالت دهنده ها ، محلول های فر دائمی ، لاک های تقویت ناخن و شامپو ها بوده است . اما امروزه به سبب محدودیت های کاربردی آن از هیدرولیزات کلاژن استفاده می گردد.
مکانیسم اثر : مصرف مداوم و موضعی محصولات آرایشی _بهداشتی محتوی کلاژن تام تیمار نگردیده ، مقاومت پوست را در مقابل شرایط محیطی افزایش داده ، عمق چروک را نیز کاهش می دهد. ضمنا اثر خشن اکسیدان های موجود در رنگ مو را تقریبا خنثی نموده و به سبب کشش ترکیبی غیر قابل برگشت با کراتین باعث ضخامت مو نیز میگردد. اما به سبب بالا بودن وزن مولکولی قادر به نفوذ از منافذ بشره پوست نبوده و تاثیری در فعالیت های متابولیکی فیبروپلاست ها ندارد و صرفا اثر فیزیکی در پوست به جای می گذارد .ضمنا به علت عدم پایداری در دمای بالا ۱۰۰c>و PH بالا و پایین در فرآیند تولید بسیاری از محصولات آرایشی _بهداشتی که منجر به دی ناتور شدن زنجیره های پپتیدی می گردد. مصرف کلاژن تام در صنایع آرایشی _بهداشتی محدود به تزریق زیر جلدی پوست گردیده است .به علاوه کلاژن تام به حرارت و غلطت بالای مواد شیمیائی و سورفاکتانت های موجود در اکثر محصولات آرایشی و بهداشتی حساس بوده و دناتوره میگردد . از این رو امروزه مصرف آن محدود گردیده و جای خود را به هیدرولیزات کلاژن “ژلیتون”سپرده است . ژلیتون نه تنها تمامی خواص فیزیکی کلاژن محلول را حفظ می نماید بلکه اسید های آمینه آزاد و الیگوپپتید های آن از بشره پوست نفوذ کرده و سبب تقویت فعالیت های بیولوژیکی فیبروپلاست های پوستی نیز می گردد. “ژلیتون” کشش زیادی در جذب و نگهداری رطوبت داشته که شفافیت و شادابی پوست را به دنبال دارد ژلیتون اثر ترمیمی بسیار موثری در ناخن و کراتین صدمه دیده مو از خود برجای میگذارد ،بنابراین ژلیتون یکی از فرآورده های بیولوژیک تقویتی در اثر محصولات آرایشی و بهداشتی مدرن می باشد و به علت خاصیت درمانی ، به ویژه کاهش زمان بهوبودی زخم و سوختگی های سطحی بدن ، به برخی از داروهای بیولوژیکی و باند های زخمبندی نیز افزوده می گردد. خاصیت حفاظتی موثری علیه ماهیت آلرژیک زائی سورفاکتانت های آنیونیک از خود نشان می دهد .
موارد مصرف : “ژلیتون” را به عنوان یک افزودنی موثر می توان در فرمولاسون های کلاسیک ، داروئی و یا مدرن آرایشی و بهداشتی به ویژه رنگ مو ، حالت دهنده ها، کرم ها ، لاک های تقویت ناخن و شامپو ها اضافه نمود.
دوز مصرفی : •شامپوهای کلاسیک ٪۲-۳ و شامپوهای برگزیده داروئی ٪۵-۳.• کرم های کلاسیک ،تقویتی ،داروئی و شیر پاک کن ٪۷-۵.•محلول های ترمیمی و فر دائم ٪۷-۵.•محلول های تقویتی ناخن ٪۷.•مایعات دستشویی ٪۲-۳.5:495:49
بی زیانی :به کار گیری “ژلیتون ” در فرمولاسیون محصولات آرایشی _بهداشتی حتی تا دوز ۲۰٪ اثر جانبی ندارد . این امر در پی انجام کلیه آزمایشات کنترل ارگانولیتیکی ،فیزیکی ، شیمیائی و میکروبی به اثبات رسیده و تاییدی بر پایداری مواد موثره و صحت و سلامت آن است . به علاوه “ژلیتون ” در سیستم های بیولوژیکی مصرف گردیده و هرگز باعث آلودگی اکوسیستم طبیعی محیط نمی گردد.