امولسیفایر چیست ؟

امولسیفایر چیست ؟

امولسیفایر: پایداری ترکیب آب و روغن

امولسیفایر چیست ؟

امولسیفایر: پایداری ترکیب آب و روغن

برای آشنایی با مفهم امولسیفایر ابتدا باید بدانیم امولسیون چیست؟ امولسیون نوعی کلوئید (ترکیب )مایع در مایع است که در ان ذرات و قطرات ریزمایعی دیگر بدون اینکه در مایع اصلی درامیزد در ان پراکنده شده است . به طور کلی امولسیون از دو مایع امتزاج ناپذیر مانند آب و روغن تشکیل شده است که ذرات روغن به صورت قطرات ریز در حجم اب پراکنده شده است. شاید همه شما تجربه مخلوط کردن اب و روغن را داشته باشید . هنگاهی که محلول ابی حاوی روغن را تکان بدهید ذرات روغن در اب پراکنده و معلق میشوند اما پس از ثابت نگه داشتن ظرف دو فاز اب و روغن از یکدیگر جدا شده و ثابت میمانند. امولسیفایر ماده ای است که با کاهش دادن سرعت واکنش های شیمیایی باعث پایداری امولسیون میشود .به عبارتی امولسیفایر میتواند از جدا شدن دو فاز امتزاج ناپذیر جلوگیری کند و ذرات را در کنار هم نگه دارد. امولسیفایر ها علاوه بر پایدار کردن دو فاز قابلیت کاهش چسبندگی ، کنترل کریستالیزاسیون و جلوگیری از جداسازی از دیگر کاربردهای این ماده است.

همه ما می‌دانیم که آب و روغن در حالت عادی به طور کامل مخلوط نمی‌شوند.

امولسیفایر چیست ؟

اما به کمک امولسیفایرها می‌توان یک امولسیون دائمی ایجاد کرد؛ یعنی ترکیب دو ماده آب و روغن را به پایداری رساند. امولسیفایرها به محصولات آرایشی و بهداشتی قوام مناسبی می‌بخشند و حالت آن‌ها را تثبیت می‌کنند.

امولسیفایر نیلوفر بهداشت

امولسیفایر نیلوفر بهداشت

آیا امولسیفایر موجود در مواد غذایی برای سلامت انسان مضر است؟

امولسیفایر به طور گسترده‌ای در ترکیبات مواد غذایی آماده وجود دارد. از آنجا که امولسیفایر یک نگهدارنده بین آب و روغن است و ساختار شیمیایی آن به صورت یک سر آبدوست و یک سر آبگریز ترسیم می‌شود، مصرف آن در ترکیبات بسیاری از محصولات غذایی طبیعی است. البته امولسیفایر در کنار تثبیت ترکیب آب و روغن در مواد غذایی، بر بافت غذا و یک دست کردن آن نیز تاثیر دارد. نمونه بارز آن بستنی است که بافتی نرم و یکدست دارد و زمان ذوب شدن آن را نیز افزایش داده است.
با توجه به اینکه مواد مختلفی به عنوان افزودنی به محصولات خوراکی افزوده می‌شوند تا ویژگی‌های مد نظر را در محصولات غذایی به وجود آورند، تحقیقات گسترده‌ای نیز در رابطه با تاثیر مواد افزودنی غذایی تحت عنوان امولسیفایر بر سلامت انسان انجام شده‌است.

به عنوان مثال در سال ۲۰۱۵، نتایج پژوهش علمی که تاثیر امولسیفایرهای موجود در مواد غذایی بر بیماری‌های التهابی منتشر شد. این پژوهش که اثرات دو امولسیفایر رایج یعنی کربوکسی متیل سلولز و پلی سوربات بر روی موش‌ها را بررسی کرده بود، نشان داد مصرف امولسیفایر در دوزهای مشابه امولسیفایر موجود در محصولات خوراکی می تواند به بیماری‌های التهابی منجر شود. اگرچه برخی ادعا کرده‌اند که دوز مصرفی در این پژوهش بیشتر از حد مجاز در محصولات غذایی بوده است ولی نمی‌توان تاثیر منفی آن را به طور کلی انکار کرد.
در زیر اثرات منفی امولسیفایرها بر سلامت انسان را لیست کرده ایم:
• امولسیفایر می‌تواند بر سلامت روده تاثیر منفی بگذارد. به نوعی که توانایی تشخیص باکتری‌های مفید را از باکتری‌های مضر از دست می‌دهد. در نتیجه باکتری‌های مضر وارد روده و سپس وارد خون می‌شود. بدن در مقابل باکتری‌های مضر واکنش نشان داده و ملتهب می‌شود. بنابراین اگر فردی به طور مداوم از مواد غذایی حاوی امولسیفایر مصرف کند، احتمال ابتلا به بیماری روده را برای خود افزایش می‌دهد.
• تحقیقات انجام شده بر روی موش‌ها نشان داد که مصرف زیاد امولسیفایرها می‌تواند افزایش قند خون، مقاوم شدن در برابر انسولین، افزایش وزن و التهاب دستگاه گوارش را به همراه داشته‌باشد. این عوارض نشانه‌های سندرم متابولیک است که در افراد فشار خون، چربی و قند خون را افزایش داده و باعث سکته، اختلالات قلبی و التهاب روده می‌شود.
• در کنار عوارض منفی گفته شده برای مصرف امولسیفایرها بد نیست این مورد را هم یادآوری کنیم که برخی پژوهش‌ها نشان داده‌اند که احتمال ابتلا به سرطان روده نیز با مصرف این افزودنی غذایی افزایش می‌یابد.
• جالب است بدانید از عوارض دیگر امولسیفایر تاثیر آن بر روی پوست است. این ماده بر روی پوست سالم تاثیر قابل توجهی ندارد ولی باعث تحریک پوست‌های حساس شده و اختلالات پوستی مانند آکنه و اگزما را تشدید می‌کند. البته گاهی مشاهده شده است که این ترکیب باعث تحریک پوست‌های سالم شده و برخی حساسیت ها را به وجود آورده است.

آیا امولسیفایر موجود در مواد غذایی برای سلامت انسان مضر است؟

ستیل الکل، لورت ۴، پلی سوربات، گلیسرول مونو استئارات، اسپن و … چند نمونه از امولسیفایرهای رایجی هستند که در ترکیب مواد آرایشی تشکیل شده بر پایه امولسیون استفاده می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *